tiistai 19. lokakuuta 2010

Mikä on aitoa ruokaa?



Mats-Eric Nilssonin Äkta Vara on vihdoinkin ilmestynyt suomeksi, suomalaisin elintarvike-esimerkein. Aitoa Ruokaa on jo herättänyt mediammekin.

En ole vielä ehtinyt ostaa kirjaa omaan hyllyyn, mutta Nilssonin aikasempi kirja Petos Lautasella - tiedätkö mitä kaikkea suuhusi panet? teki vaikutuksen.

En tiennyt aikaisemmin, että esimerkiksi vanilliinia voidaan valmistaa lahoavasta puusta, tai jopa lehmän paskasta. Vanillinnilla maustettu jäätelö ei enää meikäläistä houkuttele. Kirjan lopun E-koodi-lista järkytti samalla mitalla.

Uuden kirjan sisällöstä suomalainen media nosti esimerkeiksi kauppojen guagamolen, jossa avokadoa on alle 1%. Myös lihapullat, jotka on tehty broilerinnahasta, pääsivät otsikoihin.

Syksyllä 2010 Nilsson esiintyi suomalaisessa ruuasta kertovassa ohjelmassa ja parjasi elintarviketeollisuuden huijaus-yrityksiä. Samassa ohjelmassa Kuopion yliopiston tutkija sysäsi vastuun kuluttajille: jokainen meistä voi tarkistaa mitä tuote sisältää.

Onko vastuu todellakin meidän? Eikö kuluttajan pitäisi voida luottaa lakeihin ja ruuan valmistajiin, voida hyvällä omalla tunnolla ostaa mitä tarjolla on.

Nilssonin kirjoitustyyli on asiallinen, eikä ota kantaa niinkään terveelisyyteen kuin siihen mitä asiat todella ovat - vs. mitä niistä kerrotaan. Toista se on kalifornialaisten naisten kirjoittamassa ruoka-raamatussa.

Huumorilla höystetty terveyskirja Skinny Bitch, tyylistään huolimatta täyttä asiaa sisältävä opus kertoo Nilssonin tavoin siitä miten ruuat on tuotettu. Laihat bitchit ottavat kuitenkin kantaa myös ruuan vaikuttavuudesta terveyteen - ja kalifornialaiseen tapaan kauneuteen. Tämä kirja jos joku saa ylistykseni! Ja naurut päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti